Zaujímavosti zo sveta kávy.
Voda tvorí až 98-99 percent kávového nápoja a priamo ovplyvňuje chuť. Voda by nemala byť príliš tvrdá a tak isto ani príliš mäkká, pretože potom je demineralizovaná. Káva potom môže chutiť horko, alebo kyslo. Degustátori kávy ochutnávajú kávu najprv bez cukru a potom s cukrom. Aj človek, ktorý si rád sladí, by mal ochutnať kávu najprv bez cukru, pretože cukor zalepí na jazyku kanáliky, ktoré vnímajú horkosť, preto je možné v káve objaviť iné chute.
Káva pochádza z Etiópie a do Európy sa dostala v 17. storočí. Prvá kaviareň bola otvorená v Benátkach v roku 1645. Káva má povzbudivé účinky na ľudský organizmus.
Kto je Václav Faltus?
Založil hostingovú službu nic.sk, zapájal internet v dedine, predával asfalt, či vlastnil e-shop pre deti. Cesta osudu ho však zviedla k praženiu kávy a vytvoreniu vlastného brandu „Zlaté zrnko“. Jeho malá pražiareň z Ivanky pri Dunaji si nenápadne, ale vytrvalo razí cestu aj na českom, nemeckom, talianskom či anglickom trhu.
Zlaté Zrnko, znamená to najlepšie z kávového sveta. Nakupujú tie najdrahšie a najlepšie kávy z každej krajiny. Kávové zmesi sú miešané z 6 až 9 káv tak, aby v každom období roku dosiahlo rovnakú chuť. V Pražiarni pražia kávu s pôvodom od farmára. Zlaté Zrnko dostalo túžbu sprístupniť ľudom kávu najvyššej kvality a tak uskutočniť založenie pražiarne kávy v Ivanke pri Dunaji, kde pražia kávu s pôvodom a kávové zmesi. Tieto kávy majú každý rok iné výnimočné chute. Od roku 2015 objavujú kávové poklady z celého sveta.
Zaujímavosťou je, že predajňu nájdete priamo v Ivanke pri Dunaji a že zadarmo môžete ochutnať aj šálku kávy, aby ste vedeli, čo kupujete. Na degustáciu dostanete šálku espressa a k tomu si môžete vypočuť aj zaujímavý výklad zameraný na kávu či sa poinformovať o tom, aké rozdiely v kávových zrnách sú a ako si tú svoju kávu správne pripraviť. Predajňa je otvorená každý deň a jej majitelia robia aj prehliadky a degustácie.
Kávy delia na dve kategórie. Ide o kávy s pôvodom z krajín, ktoré sú pre nás najzaujímavejšie a kávové zmesi, kde sú rôzne kávy s pôvodom. Najviac predávajú Brazíliu, Kubu a Etiópiu. Keď sa pozriete na názvy káv, určite sa pousmejete. Inšpirované sú Shakespearovými postavami a nájdete medzi nimi Rómea, Emíliu aj Olíviu.
Zlaté Zrnko uspelo aj v Taliansku. V súťaži International Taste Awards a ískali 1 zlatú, 5 strieborných a 7 bronzových medailí
Bronzovú medailu, získali za zmes Olívia, Oliver, Rómeo, Smrťák a káva s pôvodom Costa Rica, Guatemala a India.
Striebornú medailu, získala zmes Ottelo a káva s pôvodom BRAZÍLIA, KOLUMBIA, INDONÉZIA a CUBA.
Zlatú medailu, získala zmes z názvom Maria.
Výsledkom praženia je fantasticky voňavá a čerstvá káva. V Zlatom zrnku pražia približne 20 druhov káv. Keďže každému chutí niečo iné, práve tu nájdete od tých najsvetlejších káv až po výraznejšie a tmavšie kávy.
Ako doplnil Václav Faltus , najpredávanejšou kávou je Emília, ktorá má karamelovo – orieškovú chuť.
Ako vznikol názov Zlaté Zrnko?
Všeobecne každý výrobca, teda aspoň tí talianski veľkovýrobcovia a pražiari svoju najlepšiu kávu nazývajú „zlatou“. Snažia sa , aby každá ich zmes bola tou najlepšou, aby každá káva s pôvodom bola tým najlepším z danej krajiny. Preto zvažovali názov Zlaté Zrnko alebo Zlatá Káva. Václavovi sa osobne tento názov vôbec nepáčil kvôli tej zdrobnenine, pretože nie je zvyknutý na zdrobneninky ani doma, dokonca ani s deťmi, ale dali si na to vypracovať grafické návrhy na obaly.
Oslovili teda Michala Slováka, ktorý má veľké skúsenosti v tomto smere, má za sebou už viaceré úspešné realizácie produktového dizajnu a nakoniec ten dizajn – zase, sa mu nepáčil, ale páčil sa všetkým ostatným resp. páčil sa ľuďom, ktorým to ukazovali, a nakoniec to publikovali ako zámer. Dôležité je, aby sa to páčilo ľuďom, dôležité je, aby to chutilo ľuďom.